Toen ik mijn studie International Business Communication had afgerond wist ik het zeker: in mijn carrière wil ik graag veel sociaal contact met mensen! Ik werkte al jaren als studievoorlichter op mijn universiteit waar ik middelbare schoolleerlingen advies gaf over hun studiekeuze. Ook organiseerde ik graag feestjes voor de vereniging waar ik bij zat. Van het vele contact met mensen kreeg ik energie dus wist ik zeker dat ik niet in een hoekje achter een computer moest kruipen. 

Ik heb een paar jaar gewerkt als congres organisator, waar deze aspecten perfect samen kwamen. Ik kon mijn hart kwijt in het regelen van allerlei zaken waarbij ik veel contact had met sprekers en sponsorbedrijven. Als kers op de taart mocht ik eens in de zoveel tijd de hort op om on-site te ondersteunen. Perfect!

Werken met data

Na anderhalf jaar kwam ik erachter dat dit niet was waar ik in verder wilde. Ik miste uitdaging in mijn werk, maar ik vond het ook lastig hier mijn vinger op te leggen. Tot het moment dat ik mij besefte dat ik graag met data werk. Dit bleek al tijdens het schrijven van mijn afstudeerscriptie, waarbij ik graag aan mijn data werkte om interessante inzichten te verzamelenOok binnen het bedrijf waar ik werkte verzamelden we veel data, om zo onze dienstverlening te optimaliseren. 
Maar wat kon ik dan gaan doen? Moest ik dan toch in een hoekje achter mijn computer kruipen en met cijfers gaan toveren?  

Omdat mijn wederhelft ook in de IT werkt, wist ik ondertussen dat het niet zo saai en stoffig was als ik dacht. Er moest toch meer zijin de IT dan alleen nummertjes kraken en code schrijven?! Zo begon mijn zoektocht binnen de IT. Bij Calco heb ik geleerd dat er inderdaad veel meer rondom de IT is dan dat ik dacht. Je kunt inderdaad een software developer of een tester worden, waarbij je veel tijd besteed met computerprogrammas en hele ingewikkelde code schrijft. Maar je kunt ook een Change Manager worden, waarbij je de techniek begrijpt maar voornamelijk de schakel tussen alle partijen bent. Op die manier bevind jij jezelf wel in een snel ontwikkelende omgeving, maar zit je niet knee-deep in de techniek. 

Best of both worlds

Ikzelf ben beland in een functie waarin ik beide aspecten kan toepassen. Als Business Analist bij de Rabobank ben ik namelijk de schakel tussen alle partijen die gebruik maken van onze applicatie of erdoor beïnvloed worden. Daarnaast houd ik voor een test die wij uitvoeren in de gaten wat de business value is en passen wij onze werkzaamheden daarop aan. Maar ook duik ik af en toe diep de database in om bewijs te vinden van een bug die wij, door goed naar de uitkomsten van onze processen te kijken, identificeren en uiteraard willen oplossen. 

Dus, kort samengevat; Nee, de IT is zeker niet stoffig en alleen maar achter je computertje zitten. Het is een dynamisch werkveld, waar je je snel moet kunnen aanpassen aan de razendsnelle ontwikkelingen, zodat je nooit achter loopt op de werkelijkheid. En jezelf aanpassen kun je alleen doen door goed te communiceren, en daarom is ook dit aspect binnen de IT van groot belang!