We kunnen op ons horloge zien hoeveel stappen we hebben gezet, we installeren regelmatig nieuwe apps op onze devices en onze lampen kunnen we inschakelen met de telefoon. We zijn gek op gadgets en kijken er zelfs niet meer van op dat auto’s al zelf kunnen rijden. Deze nieuwe technologieën zorgen ervoor dat ons leven op magische wijze makkelijker én leuker wordt! Toch lijkt het nog alsof ons mooie speelgoed ergens ver weg wordt gemaakt. Maar onze geliefde applicaties worden écht niet alleen door hipsters in Sillicon Valley of door super-nerds in donkere kelders en garages ontwikkeld. Zelfs zonder ervaring is het mogelijk om thuis zelf een project te beginnen.

Do IT yourself met een Raspberry Pi

Een tijdje terug heb ik thuis een Raspberry Pi aangeschaft. Dat is een ‘mini-computer’ (het past in mijn hand!) die je al voor een paar tientjes kunt kopen. Het apparaatje is niet alleen goedkoop, maar ook enorm veelzijdig. Een keertje Google-en op “Raspberry Pi projects” levert tientallen resultaten op. Zelf wilde ik een ‘Magic Mirror’ maken. Dat is een spiegel die je niet alleen je spiegelbeeld toont, maar ook andere informatie: de tijd, mijn agenda, nieuwsberichten of leuke quotes ( “je ziet er goed uit vandaag!” ) Dit is uiteraard zelf in te stellen :-)
Deze toverspiegel is een van de populairste DIY projecten, maar ook andere mogelijkheden liggen binnen handbereik. Automatisch de planten water geven, de lampen laten knipperen als er een berichtje binnenkomt of zelfs een eigen spelletje maken. Alles staat online en ook bij problemen is het wereld-wijde-web best bereid even een handje te helpen. Ook voor iedereen die zelf wilt leren programmeren, zijn er gratis lesprogramma’s te vinden.
In mijn werk houd ik me niet bezig met bezig met speciale spiegels of retro spelletjes. IT kan er vooral voor zorgen dat bedrijfsprocessen sneller, efficiënter en zonder fouten verlopen. Saaie taken kunnen bovendien worden geautomatiseerd en worden overgenomen door de computer. En dát vind ik zelf minstens zo leuk! En mijn spiegel? Die is bijna af, ik mis alleen het frame nog. Maar eerlijk is eerlijk, dat is al een tijdje het geval. Ik ben ook geen klusser. Toch maar eens een ander doel verzinnen voor mijn supercomputertje?