Ik hoor vaak: Developer... dat is toch een mannenberoep?

NEE! Natuurlijk niet! Ja, vaak is ruim 90% van de studenten bij Informatica man. En ja, ook bij ons op kantoor zijn de vrouwen ver in de minderheid.  Máár, dat is niet omdat vrouwen niet geschikt zijn voor de IT of omdat technische banen niet interessant zijn voor vrouwen. Wellicht is mijn blik niet volledig objectief, maar ik ben er van overtuigd dat er veel vrouwen zijn die een baan in de IT leuk zouden vinden én goed zouden kunnen. Hoe kan het dan dat het percentage vrouwen in de IT zo belachelijk laag is? Ik denk dat dit grotendeels het imago is. De allereerste programmeur was namelijk gewoon een vrouw. Met computers werken, was destijds een vrouwentaak. Door de jaren heen is dit beeld compleet omgeslagen. Niet doordat vrouwen er ineens minder goed in zijn geworden, maar door het beeld dat men heeft van ‘hoe het heurt’. Ik was laatst op een Meetup waar iemand ervan uitging dat ik de vriendin was van een van de developers. Dat ik gewoon voor de talk kwam, zoals iedereen eigenlijk, was kennelijk nog niet in hem opgekomen. Toen ik hem dat vertelde, schrok hij van zijn eigen aanname. As je ermee opgroeit dat computers een ‘mannending’ zijn, ben je niet ingesteld op een vrouwelijke programmeur.
mannenberoep

Er is ook positief nieuws

Gelukkig gaan we de goede kant op. Bij Calco is momenteel 35% van de medewerkers vrouw en het streven is 50% in 2020. Op mijn afdeling is het afgelopen jaar het aantal vrouwen vervijfvoudigd (van 1 naar 5, maar toch). Ook het aantal Meetups speciaal voor vrouwen in de IT blijft maar groeien.
En tot slot, probeer als vrouw niet te veel naar alle getallen te kijken. Ja, er lopen veel mannen rond. Maar dat betekent niet dat je buiten het team valt. Totaal niet zelfs! Ik heb het hartstikke naar mijn zin op de afdeling: de sfeer is goed, er worden veel grapjes gemaakt en de meeste collega’s zijn heerlijk nuchter. En is het testosterongehalte je even te hoog? Zoek gewoon even een vrouwelijke collega op om mee kletsen!