Het voelt inmiddels als een eeuwigheid geleden, aangezien ik op moment van publiceren alweer een maand of vijf op inzet ben, maar back in 2018 begon het ook voor mij allemaal met de opleidingsperiode. Toen ik in december voor het eerst het voormalige Calco-kantoor in Maarssen betrad, had ik niet echt een duidelijk beeld van wat me te wachten stond. Natuurlijk wist ik dat de eerste twee maanden van de MasterClass uit een aantal vaste onderdelen bestond – ik had me inmiddels goed ingelezen voordat ik überhaupt aan de selectiedag deelnam. Maar je inlezen en het in de praktijk meemaken zijn twee hele verschillende dingen. In deze blog zal ik je meenemen in die twee intensieve maanden, om je een beeld te geven van hoe de opleidingsperiode bij Calco er nou precies uit ziet.

De Crash Course

Allereerst was daar de Crash Course, de eerste twee weken van de opleidingsperiode, waarin je in korte tijd kennismaakt met zoveel mogelijk aspecten van de IT. Oftewel: klassikale lessen afgewisseld met korte opdrachten, zowel in groepen als individueel. Daarnaast moest je je vooral heel, héél vaak voorstellen. Iedere docent wilde natuurlijk weten wat voor groep er voor hen zat. Voordeel hiervan was wel dat ik op die manier razendsnel mijn eigen groep leerde kennen. Ik werd uitgedaagd om interessante feitjes over mezelf te vertellen, in plaats van de standaard ‘hoi-ik-ben-Janneke-ik-woon-in-Den-Bosch’-riedeltjes keer op keer op te dreunen.

Bootcamp IT Architecture (BITA)

Nadat ik de eerste twee weken overleefd had, volgde de BITA, oftewel Bootcamp in de IT Architectuur (en ja, dat heb ik op moeten zoeken😉). Hierin behandelden we de verschillende lagen van het IT-landschap, zodat de rollen binnen de IT duidelijk werden. Iedereen heeft wel een beeld bij wat een tester doet, maar de voor velen onbekende term DevOps engineer had toch echt wat extra uitleg nodig.

Sidenote: De BITA is tegenwoordig onderdeel van de Crash Course.

Deep Dives, vaardighedenlessen, certificaten en scrum

In de derde week kwamen de Deep Dives in het spel. De eerste Deep Dive die je volgt wordt voor je uitgekozen op basis van wat je hebt laten zien in de eerste paar weken. Alle eventuele volgende Deep Dives ben je vrij om zelf te kiezen. Calco heeft een groot aanbod aan verschillende Deep Dives beschikbaar, van beheer tot security en van hardcore programmeren (denk aan Java) tot scripten (denk aan Powershell). Er zit sowieso iets tussen dat bij je past!

De meeste klassikale lessen waren voorbij, met uitzondering van de vaardighedenlessen. In deze hele praktische lessen leerden we veel over onszelf en over anderen.

Naast je Deep Dives en lessen doe je mee in sprints: een Scrum-begrip waar je binnen de kortste keren alles vanaf weet. Je werkt in periodes van twee weken aan een project, gezamenlijk met je scrumteam. Super leuk!

Daarnaast deed ik hard mijn best om de drie verplichte certificaten te halen: Cloud, Scrum, en (bibber-de-bibber) SQL. Cloud en Scrum had ik relatief snel in the pocket, maar bij SQL duurde de ‘klik’ wat langer. Uiteindelijk heb ik op de laatste dag van mijn proeftijd met ruime cijfers het SQL-certificaat behaald.

Speaking of, de laatste dag van de proeftijd

Dat was wel een momentje. We hadden in twee maanden heel wat bereikt! Niet alleen op het gebied van kennis en vaardigheden, maar ook als groep. Na het maken van de groepsfoto (zonder jas in de sneeuw, brrr) hebben we het ook samen nog uitgebreid gevierd met een etentje bij één van mijn groepsgenoten thuis.

Met veel plezier kijk ik terug op mijn opleidingsperiode. Het was pittig, ontzettend leerzaam en heel gezellig. In een hele korte tijd heb ik heel veel mensen leren kennen waarvan het aantal bordspelfanaten bovengemiddeld hoog was. We hebben er zelfs een aantal Dungeons & Dragons-sessies aan overgehouden!
Groepsfoto van de groep van Janneke

Hopelijk heb je nu een beter beeld van wat je te wachten staat als je begint aan de MasterClass. Is er toch nog iets onduidelijk, of heb je een andere vraag over werken bij Calco? Laat het me dan vooral weten!