Sinds mijn inzet als tester bij Achmea worden regelmatig twee vragen aan mij gesteld: “Koud of heet water?” en “Hoe ziet jouw dag er eigenlijk uit?”. De onderwerpen en activiteiten op mijn agenda veranderen per release/sprint, maar in deze blog zal ik een poging doen om de tweede vraag te beantwoorden.
Mijn dag begint vroeg! Omdat ik van Den Haag naar Tilburg (en terug!) moet, begint (en eindigt) mijn dag eerder dan de meesten. Thuiswerken kan, maar ik zit graag op kantoor om de lijntjes zo kort mogelijk te houden met mijn collega’s. In de regel sta ik rond een uur of kwart over vijf op. Ik ontbijt niet, maar heb wel de voorgaande avond mijn lunch en snacks voorbereid. Na een half uurtje opstarten zit ik in de auto. Ik zet meestal een podcast op (de laatste tijd luister ik graag naar de ‘TED Radio Hour’, waar beroemde TED-talks worden geadapteerd naar radioprogramma’s) en tussen zeven uur en kwart over zeven ben ik op kantoor in Tilburg.
Het eerste half uur besteed ik meestal aan het bijwerken van mijn mail en het achterhalen van de laatste werkzaamheden van de voorgaande dag. Daarnaast controleer ik of er (kritische) bevindingen op mijn naam zijn geplaatst in HP ALM (een softwaresuite van HP voor het controleren van de applicatielevenscyclus, daarin worden o.a. defects, requirement en testsets vastgelegd). Daarna doe ik een ‘intake’ van de Interpolis-keten om te controleren of alle onderdelen het doen. Dit gebeurt middels een geautomatiseerde testset, die ik kan aftrappen vanuit SOAP UI (een open source programma voor softwareontwikkeling/testen).

Check of alles het doet

Indien alles het doet, verstuur ik een statusupdatemail naar de meest relevante contacten binnen Interpolis en de Rabobank om hen op de hoogte te stellen van het resultaat. Maar stel dat iets het niet doet! Dan is het aan mij de taak om te achterhalen waar in de keten het mis is gegaan. Feitelijk loop ik dan alle systemen van de keten af (waar het specifieke bericht langs is gekomen), om te controleren waar het stuk loopt. Waarom het stuk loopt, is een vraag die ik vaak nog niet zelf kan beantwoorden. De partijen die het kunnen oplossen zijn rond deze tijd nog niet aanwezig, maar ik moet een zo duidelijk mogelijke constatering maken van het probleem. De problemen worden naar de relevante partijen gestuurd en kunnen dan als eerste prioriteit in de ochtend worden opgepakt.

Daily Standup

Om negen uur heb ik met mijn team een dagstart waar we een kleine meeting hebben van een kwartier (ook wel een soort zittende ‘Scrum Daily Standup’ genoemd). Daar bespreken wij wat we de afgelopen werkdag hebben gedaan en wat er die dag wordt opgepakt. Wij maken gebruik van een digitaal scrumbord (om alle taken en userstories bij te houden) en deze wordt door de Scrum Master of Product Owner bijgewerkt, die overigens elke dagstart bijwonen. Mogelijke belemmeringen, vertragingen, oplossingen e.d. worden ook besproken. Naar aanleiding van de dagstart kan het zijn dat ik bepaalde tests moet gaan uitvoeren/voorbereiden, of in gesprek moet met business analisten, testers, of anderen over zaken die binnenkort getest moeten gaan worden.

Knutselen met testsets

Om tien uur hebben wij (als testers bij Interpolis) een dagelijkse skypegesprek met de testers van de Rabobank om elkaar op de hoogte te stellen van lopende zaken/verstoringen/problemen. Na dit gesprek ga ik door met de onderwerpen die besproken zijn tijdens de dagstart of zaken die wij spoedig voor de Rabobank moeten oppakken. Om twaalf uur gaan wij lunchen (woensdagen proberen we dit met het team te doen). Tussen de middag na de lunch ga ik door met testen, testvoorbereiding of opdrachten oppakken voor collega’s.
Daarnaast knutsel ik vaak (en graag!) in SOAP UI om onze bestaande testsets uit te breiden met nieuwe functionaliteiten (dit wordt in SOAP UI gedaan door middel van Java of GroovyScript). Verder houd ik me bezig met het beheren en bijhouden van onze geautomatiseerde regressietesten, die bij bepaalde opleveringen moeten worden aangepast en tussen 3 en 4 uur zit mijn dag erop en stap ik in de auto richting Den Haag.