Toen ik bij Calco begon, merkte ik al snel dat ik het programmeren erg leuk vond. Maar wat je als developer op een dag allemaal doet; ik had geen idee! Zit je echt de hele dag code te typen? Zo'n 1,5 jaar later neem ik je graag mee in mijn gemiddelde* werkdag als developer in een Scrum team.

Mijn dag als developer

8.00u: Na een rustig ontbijtje in de trein, begin ik mijn dag eigenlijk altijd op dezelfde manier. Laptop aan, kopje thee halen en mijn mail checken. Daarna controleer ik de logs van onze productie servers. 

9.30u: Om 9:30 stipt staan we met het development team bij ons digitale scrumboard. Scrum is een manier van werken. Dit is hét moment om door te lopen hoe het met de stories (lopende punten) van de huidige sprint gaat en of iemand hulp nodig heeft.

10.00u: Ik ga aan de slag met de story waar ik mee bezig was of ik pak een nieuwe story op. Ja ja, dit betekent in mijn geval dus gewoon lekker code schrijven. Vervolgens ga ik samen met collega’s stories voor de volgende sprint verfijnen. We overleggen hoe we een functionaliteit het beste kunnen bouwen, welke informatie we nog nodig hebben van de business en werken onduidelijkheden verder uit.

12.00u: Tijd voor de lunch. We lopen met een aantal collega’s een rondje langs de Arena. Gelukkig is onze Rotterdamse collega niet zo’n voetbalfanaat. Het is fijn om even te bewegen, frisse lucht binnen te krijgen en gezellig even te kletsen. De grootte van de wandelclub hangt een beetje van het weer af, maar er is altijd wel een groepje diehards die zich naar buiten wagen.

13.00u: Ik ga weer aan een story werken, maar nu samen met een collega: pair programming. Je leert hier heel veel van; je krijgt direct feedback en ontdekt verschillende oplossingen voor een probleem. De code wordt hierdoor ook beter, omdat er vanuit verschillende invalshoeken naar is gekeken. Tijdens een code review bekijk ik code die een collega heeft gemaakt. Hierdoor is de kans kleiner dat er fouten zitten in de software en je leert zelf ook van het bekijken van andermans code.

15.00u: Sinds een paar maanden hebben we een tafelvoetbaltafel op kantoor staan. Als iemand een draaiende beweging met de handen maakt, weet je dat je uitgedaagd wordt voor een potje. Uiteraard ontzettend leuk, maar daarnaast komt het ook het werk ten goede. Je bent even compleet achter je computer weg; je staat, je beweegt, je lacht en je focust enkel op het maken van het perfecte doelpunt. Na zo’n spannende wedstrijd bekijk je je technische vraagstuk weer heel anders.

16.00u: In de middag ga ik vaak met oortjes in weer even aan mijn story verder. Daarnaast neem ik een moment om mijn te kennis vergroten. Soms over Java functionaliteiten, maar ik heb ook nog zat te leren over andere technieken en infrastructuur. De ene keer pak ik er een boek bij, de ander keer een blog of een video. Oh en ik zou bijna een hele belangrijke informatiebron vergeten: collega’s!
En dan zit mijn dag er alweer op. Tijd voor een avondje sporten of serie kijken. Morgen weer verder, bye! 

* Disclaimer: aan deze planning kunnen geen rechten worden ontleend. 😉
De dag van een developer