De dag voordat ik bij Calco zou beginnen, zei ik tegen mijn vriendin dat het mooi zou zijn als ik al één persoon zou kennen. Ik ging vanuit Groningen, waar ik mijn master had gedaan, naar Amsterdam; een stad 200 kilometer verder, waardoor ik naar verwachting geen bekenden zou tegenkomen. Toen ik het kantoor binnenliep, werd er meteen geroepen: “Is dat nou Peter Martens?!”. Het bleek een vriend van een paar jaar terug te zijn die ook ging beginnen aan de MasterClass. Toen ik verder keek, bleek er nóg een bekende in mijn groep te zitten uit mijn studententijd in Groningen. Dan is 200 kilometer verderop toch niet zo ver als ik dacht.

Verschillende achtergronden

Gedurende de eerste paar dagen van het traineeship leerde ik, mede dankzij de verschillende voorstelrondjes, in vogelvlucht ook de andere mensen in mijn groep kennen. Opvallend was de verscheidenheid in achtergronden: een meisje uit België met een achtergrond in grafisch ontwerpen, met al een hoop technische kennis (waar ik veel van heb geleerd), een jongen uit Brabant met een eigen webshop met bitcoin artikelen, twee jongens uit de sales en zo nog alle anderen met ieder een eigen verhaal. Omdat we de eerste twee weken samen in de ‘Crash Course’ zaten (twee weken waarin je de grondbeginselen van de IT leert kennen), werkten we veel samen en leerden we elkaar snel een stuk beter kennen.

Van collega's naar vrienden

Door het nauwe contact noemde ik mijn medetrainees al heel snel geen collega’s meer, maar vrienden. Na werktijd dronken we vaak een borrel en deden we leuke dingen zoals lasergamen. Na de eerste twee weken kwam ik ook in contact met de andere trainees die al eerder waren begonnen met het traineeship. De open setting van het kantoor, de ingedeelde scrum groepjes, de bordspelavonden die regelmatig werden georganiseerd en natuurlijk de vrijdagmiddagborrels zorgden voor een gezellige sfeer, waardoor iedereen zich al snel thuis voelde.
Ik heb veel contact met de ‘Calcollega’s’ die net als ik bij ING zijn ingezet. Maar ook buiten deze groep heb ik nog goed contact met ‘mijn’ MasterClass én nog andere (oud)trainees. Door  de huidige coronatijd hebben de fysieke afspraken helaas even stilgestaan, maar de plannen om elkaar op 1,5 meter afstand te zien, staan alweer gepland! Bijkletsen in het echt blijft ten slotte toch het leukst.