Regelmatig krijg ik de vraag hoe je positie op de arbeidsmarkt is als je als IT’er via Calco aan de slag gaat. Binnen de IT zijn namelijk slimme mensen werkzaam die een heel hoop weten en veel meer IT ervaring hebben dan jij. Dan kom jij binnen… Volledig blanco met een totaal andere achtergrond, maar wel veel motivatie om nieuwe dingen te leren.

Zal ik ooit kunnen tippen aan de doorgewinterde IT toppers?

Mijn antwoord: zeker weten! Natuurlijk zul je in het begin veel moeten investeren in het uitbreiden van je technische kennis. Werken in de IT bestaat echter niet alleen uit diehard codes schrijven. In veel gevallen komt er veel meer bij kijken.

Frisse blik

In de IT ligt veel focus op innovatie, omdat technologie steeds verbeterd kan worden. Zelf denk je waarschijnlijk nog niet zo veel toe te kunnen voegen als nieuwe IT’er, maar niets is minder waar. Veel bedrijven zijn namelijk juist op zoek naar werknemers met een frisse blik om de bestaande, vaak vastgeroeste, processen eens onder de loep te nemen. Dagelijks wordt er door bestaande werknemers gekeken naar processen, maar zij doen dit vanuit hun eigen “IT perspectief”.  Als nieuweling, met andere kennis en ervaringen, ben je om die reden juist erg waardevol. Dingen die als normaal worden beschouwd, kunnen voor jou misschien totaal onlogisch lijken. Die kritische en nieuwe blik maakt jou uniek binnen de IT!

Alle kennis is waardevol

Voor ik via Calco aan de slag ging heb ik Consumentenpsychologie gestudeerd, stage gelopen binnen marketing en gewerkt als Congresmanager. Niet bepaald een technische achtergrond dus. Echter, heb ik door mijn ervaringen wel veel kennis opgedaan over onder andere klantgerichtheid, communicatie en het doen van marktanalyses. Ik heb gemerkt dat dit binnen de IT hele waardevolle kennis is. Je kunnen inleven in de gebruiker van je applicatie is namelijk minstens zo belangrijk als de code kunnen schrijven.

Laat je dus niet afschrikken door IT’ers met jaren ervaring. Door jouw unieke mix van technische kennis en niet IT gerelateerde ervaring, heb je juist in veel gevallen een streepje voor.