‘Afkorting van informatietechnologie’, dat is wat de Dikke van Dale weergeeft wanneer je als zoekopdracht ‘IT’ intikt. Inmiddels weet ik dat deze zoekopdracht databases, algoritmes en scripts aanroept.  Allemaal elementen die ervoor zorgen dat wij de omschrijving van ‘IT’ kunnen vinden. Tof toch?!

Mijn rol als Solution Consultant

Om maar meteen helder te zijn; ik ben niet de hele dag bezig met programmeren. Eigenlijk programmeer ik zelden, waar ik bewust voor heb gekozen. Uiteraard is dit wel mogelijk binnen Calco, maar ik word juist blij van mijn functionele IT-werkzaamheden. Om uitleg te geven met welke IT-werkzaamheden ik mij bezighoud, leg ik kort uit hoe PostNL haar IT heeft ingericht.
PostNL werkt grotendeels met zogeheten SAAS-applicaties (Software As A Service). Deze applicaties worden ingekocht bij externe leveranciers. Omdat deze applicaties (vaak) niet aan de standaard wensen van PostNL voldoen, willen we ze aanpassen zodat ze aansluiten op het PostNL proces. Om de afstemming te beperken is er iemand nodig die de schakel kan zijn tussen de externe leverancier en PostNL. Zo iemand ben ik, een Solution Consultant!
Ik houd mij voornamelijk bezig met het vertalen van wensen vanuit de operatie in wijzigingsverzoeken die de externe leverancier weer programmeert in de applicatie. Hierbij is het belangrijk dat de wijzigingsverzoeken een bijdrage leveren aan het proces van de PostNL operatie. Dit bijvoorbeeld door kosten te besparen, omzet te verhogen of klanttevredenheid te verbeteren. 

IT maakt mij blij want...

Ik vind IT leuk, omdat ik bezig ben met het verwezenlijken van gebruikerswensen. De applicatie waar ik verantwoordelijk voor ben wordt o.a. gebruikt voor het sorteren en bezorgen van XL-pakketten. Dagelijks maken loodsmedewerkers en chauffeurs gebruik van de applicatie en lopen hierbij wel eens tegen een probleem of omslachtige werking aan. Samen met hen ga ik aan de slag om te kijken of het mogelijk is om een probleem op te lossen of werkzaamheden te automatiseren; ook wel het gemakkelijker maken van hun dagelijkse handelingen. Het maakt mij enthousiast dat ik in direct contact sta met de gebruiker van de applicatie en daardoor direct resultaat zie bij oplevering.

Hiernaast ben ik bezig ben met de dag van morgen. Dit doe ik dus door gebruikerswensen op te pakken, maar ook door mijn IT-rol toe te passen op projecten. Momenteel zijn we bezig om een warehouse applicatie aan te sluiten op ons sorteerproces. Binnen dit project ben ik verantwoordelijk voor de connectiviteit, oftewel de mogelijkheid dat applicaties data met elkaar kunnen uitwisselen. Ik vind het ontzettend gaaf deel uit te maken van dit soort projecten, omdat we met een projectteam naar een gezamenlijk toekomstplan werken met eenzelfde insteek: ‘Zorgen dat de applicatie(s) morgen meer bij ons proces aansluit(en) dan vandaag’. 

In mijn geval hebben het oppakken van gebruikerswensen en het deelnemen aan projecten mijn voorkeur. Maar spreekt het bouwen van databases of het schrijven van algoritmes en scripts je meer aan? Ook dan is Calco een mooie start om in de IT te beginnen!