Het nieuwe jaar is inmiddels één maand oud. Dat betekent dat ik 1) Blue Monday heb overleefd, 2) weer verlang naar de kerstverlichting die onze donkere dagen verlichten (of nog beter, de lente!) en 3) ik mijn goede voornemens allang weer vergeten ben. Gelukkig heb ik niet alleen maar donkere berichten in het nieuwe jaar. Sinds 1 januari heb ik namelijk een nieuwe functie: ik ben Dev Engineer! Een mooie gelegenheid voor een glaasje champagne. (ok, vooruit, dat was de jaarwisseling uiteraard ook wel ;-) )

Nieuw jaar, nieuwe functie, nieuw team. Ik ben enthousiast. Toch is het ook spannend, want waar ik in mijn oude team al een aardig steentje kon bijdragen, moet ik in mijn nieuwe team alles nog leren. Het is immers mijn eerste baan als Developer. Zonder ervaring is dat best wel aanpoten. Maar toen ik een jaar geleden als Ops Engineer startte, zat ik in dezelfde situatie. Ik beschouw mezelf nu ervaringsdeskundige op het gebied van starten met een nieuwe baan zonder ervaring, daarom wil ik mijn tips met liefde delen:

1. Let ook eens op je omgeving

Als newbie in een team wil je natuurlijk zo snel mogelijk kunnen meedraaien; taken kunnen oppakken en als volwaardig teamlid jouw bijdrage leveren. Maar voordat je zover bent, zal je nog veel moeten leren; hoe ziet het applicatielandschap eruit? Hoe bouw je nieuwe functies voor de business? Hoe kun je code naar productie brengen? Allemaal technische vragen, die je het beste kunt stellen aan… jouw collega’s! Dan moet je wel weten wie jouw collega’s zijn. Investeer daarom tijd in je nieuwe team. Onthoud de namen(!), kom erachter wat ze doen en hoe ze werken. Als je iets niet meer snapt, kan je het altijd aan ze …

2. Vragen! Of niet.

Aangezien je nieuw bent en alles wilt weten, zal je veel vragen hebben. Uiteraard heb je uitgebreid de tijd genomen om je collega’s te leren kennen, dus je weet exact wie je welke vraag moet stellen. Hier leer je immers het meest van. Soms is een uitleg echter zo ingewikkeld, dat je gewoonweg even niet meer weet welke vraag je moet stellen. Dat kan ook gebeuren. Probeer in dat geval toch even terug te halen wat je wél hebt begrepen. Schrijf desnoods de ingewikkelde termen op en kom er gewoon op een later moment op terug. Dat kan nuttig zijn, omdat je dan meer ruimte/tijd hebt om het te begrijpen. Zelfs van de meest complexe situaties zal je altijd wel iets bijblijven!

3. WEES NIET TE STRENG VOOR JEZELF

Voel ik zelf druk om zo snel mogelijk up-to-speed te zijn? Ja hoor, zeker. Maar die druk legt niemand mij op. Dat doe ik zelf. Mijn collega’s weten dat dit mijn eerste developersbaan is en dat ik nog veel kan leren. Ik heb het geluk dat ik daar de tijd en ruimte voor krijg. Die moet ik ook nemen. Dus: heb geduld, doe je best en probeer ook af en toe even te ontspannen. Doe ik dat altijd? Ik doe mijn best, maar zelfs ik (met ál mijn starterservaring) zou best wat vaker naar mijn eigen tips mogen luisteren. Misschien een mooi voornemen voor 1 februari…